
ÅRSRAPPORT 2022 - 2023
GENERAL-SEKRETÆREN BERETTER
Ansøgning om ny 4-årig programfase i fuld gang
Vi befinder os i det sidste år af Ghana Venskabs program – Empowerment for Life (E4L) fase IV – som kører i årene 2020-2023. Ghana Venskab er derfor i gang med at ansøge om en ny fase af programmet sammen med vores partnere i Ghana. Det er en omfattende proces, der har været i gang siden midten af 2022.
Én af de vigtige milepæle i udviklingen af en ny programfase var en fælles workshop i Tamale i november 2022 med deltagelse fra alle partnere.
Læs mere på GDCAs Facebook side
I januar 2023 besøgte programleder Abdul-Jabaru Mohammed, økonomimedarbejder Abdul-Barsit Abubakari og de to tekniske rådgivere Abdul-Ganiyu Alhassan og Abdallah Mohammed Danmark, hvor de var med til at udvikle en konceptnote sammen med GVs sekretariat.
Som en del af processen blev der i februar-marts 2023 foretaget et review af Ghana Venskab og programmet i Ghana. Et review er en systematisk vurdering af hvordan GV fungerer, det vil sige, hvordan vi er organiseret og hvilke procedurer og politikker vi har. Det er også en vurdering af det igangværende program og de resultater vi opnået sammen med vores partnere, samt en vurdering af vores konceptnote til et nyt program for 2024-2027.
I review-rapporten roses Ghana Venskab for et program med et decentraliseret set-up med et lille sekretariat i Danmark støttet af en gruppe engagerede frivillige, programpersonale i Ghana og med fire stærke partnere i Ghana. Programmets set-up beskrives som et eksempel på god praksis indenfor lokalisering, lokalt lederskab, stærk frivillighed og omkostningseffektivitet.
I skrivende stund er review-rapporten færdig og konceptnoten revideret, samt godkendt af CISU og arbejdet med en egentlig programansøgning i gang. Ansøgningen skal indsendes til CISU d. 6. september 2023.




Ghana Venskab har altid prioriteret at vores ghanesiske partnere har været inkluderet i projektudvikling og ansøgning. Det er også en del af vores kerneværdier om lokalt lederskab.
GHANA VENSKAB UDVIDER ARBEJDET MED KLIMATILPASNING
Ghana Venskab kæmper mod klima uretfærdighed
Afrika bidrager kun med 4% af den samlede udledning af CO2 – alligevel betaler de – og ikke mindst Nordghana en høj pris med de klimaforandringer de allerede nu oplever, og som kun vil blive værre i fremtiden. Det vil Ghana Venskab og partnerne Youth Empowerment for Life Ghana (YEFL-Ghana) og Changing Lives in Innovative Partnerships (CLIP) gøre noget ved med de 5 mio. kroner vi har fået fra CISU's klimapulje Climate Change Adaptation Modality (CCAM). Det nye klimatilpasningsprojekt starter 1. juli 2023 og løber over de næste 2,5 år.
Støtte til Ghana Venskabs Klimafond hjælper
Midler fra klimafonden bliver i 2023 brugt på at landbrugsgrupper kan dyrke grøntsager i tørtiden ved hjælp af kunstvanding. Det kan give grupperne op til en 6 gange så stor omsætning.
I 2024-25 vil midler fra GVs Klimafond blive brugt til at opskalere aktiviteter i det nye. Klimatilpasningsprojekt. I 2022 blev der indsamlet 25.850 kr. til Ghana Venskabs Klimafond.


Vil du klimakompensere din næste flyrejse, så klik her: WWW.GHANAVENSKAB.DK/KLIMAFOND
PIGEN FRA
BIMBILLA DER
BLEV DIREKTØR
AF LENE MARIE ANDREASEN
Det lå ikke i kortene, at Wedad Sayibu fra Bimbilla skulle ende som direktør for School for Life (SfL), en organisation med 100 ansatte og et budget på 15 millioner kroner, der arbejder for at sikre ghanesiske børns ret til en god uddannelse.
Selvom Ghana har investeret massivt i uddannelse, siden landet blev uafhængigt i 1957, er det kun ca. halvdelen af børnene i Nordghana, der kommer igennem grundskolen.
Wedads vej til direktørstolen var heller ikke nem. Hendes far døde i 1992, da hun var knap 7 år og gik i 2. klasse. Han efterlod to koner og otte børn, men ingen penge. Man kommer til hendes hjemby Bimbilla ved at køre 170 km ad hullede og støvede veje fra Nordghanas hovedby Tamale. Her er de fleste folk småbønder, der forsøger at skaffe til dagen og vejen, og Wedad måtte hjælpe sin mor med smålandbrug og med at sælge jordnøddekage på markedet. Da Wedad var 9 år, udbrød der en voldelig konflikt i området, og skolerne lukkede.
Vendepunktet kom efter konflikten, da udviklingsorganisationer satte massivt ind med støtte til børns uddannelse i regionen. Wedad fik hjælp til at gå videre med sin uddannelse, og der var udflugter til Tamale og hovedstaden Accra, som gav udsyn.
Resten er historie, i dag sidder Wedad overfor mig på sit kontor i School for Life i en lilla hijab med pailletter og udstråler ærbarhed og glamour. Hun forsvinder næsten ned i den store klodsede læderkontorstol, men hendes smil og stærke udstråling er ikke til at tage fejl af. Bag hende hænger der indrammede eksamensbeviser fra universiteter i Cape Coast, Accra og Rotterdam.
Når enden er god er alting godt. Wedad fik et venligt skub i ryggen til at udvikle sit potentiale via mentorprogrammer, pigeklubber, stipendier og andre former for støtte. Ghana fik en forrygende fighter, der kæmper for at andre – piger og drenge – får nogle af de samme muligheder.
Nordghana er fyldt med kontraster. Der er fattigdom som er svær at fatte, men også menneskelig råstyrke af en anden verden. Fortællingen om Wedad handler om en pige fra Nordghana, der er kommet langt og er klar til at hjælpe andre på vej.
Se Wedad udtale sig om manglerne i skolerne i Nordghana og om retten til kvalitetsuddannelse i dette nyhedsindslag:

UNGE OG IVÆRKSÆTTERI
Med E4L programmets træning i iværksætteri skaber unge i Nordghana et bedre liv og fremtid for sig selv og for deres familier
I 2022 har fire unge mennesker vist os deres nye forretninger og fortæller, hvad træningen i iværksætteri har betydet for deres mulighed for at skabe sig et job og en indkomst.
Siden 2017 er mere end 1100 unge været gennem forløbet og mere end 80% har startet forretninger op.
Det koster kun 1000 kroner at give en ung kvinde eller mand en ny fremtid – så støt innovation og drive:
RETTEN TIL INFORMATION ER
EN GRUNDSTEN FOR INVOLVERING OG ANSVARLIGHED
Hvor mange penge er der afsat til at bygge en sundhedsklinik i mit distrikt, og hvilken entreprenør skal bygge den? Adgang til oplysninger som disse er afgørende for at holde regeringen og myndighederne ansvarlige. Men der er langt fra at have en lov om retten til information til at have et velfungerende system, hvor såvel borgere som myndigheder kender deres rettigheder og ansvar.
I 2022 igangsatte Ghana Venskab i samarbejde med vores partner Ghanaian Developing Communities Assocation (GDCA) og organisationen Star Ghana Foundation en indsats, der skal styrke samarbejdet mellem civilsamfundsorganisationer, medier og offentlige myndigheder for at sikre at retten til information. I første omgang var der tale om et 1-årigt projekt, støttet af CISUs råderumspulje, men arbejdet med at inddrage civilsamfundet i at teste lovgivningen og offentlige institutioners ansvarlighed fortsætter i E4L programmet. Se opslag på YEFL-Ghanas Facebook side
GDCA og Star Ghana Foundation erfarede under COVID-19 pandemien, at regeringen og offentlige myndigheder brugte pandemien som argument for at afholde civilsamfundet fra adgang til information om offentlige anliggender, som ifølge ghanesisk lovgivning skal være tilgængelig. Organisationernes erfaringer er også, at denne tendens til at nægte eller forsinke information ikke kun er forbundet med pandemien, men er udtryk for en generel tendens.
Dette bakkes op af en undersøgelse lavet af CIVICUS Monitor, der påviser at det ghanesiske civilsamfunds råderum indsnævret, og at der blandt magthavere er en voksende intolerance over for kritik af politikere og myndigheder.
GDCA, Star Ghana Foundation og GVs projekt bekræftede, at der er særlige udfordringer med at få adgang til information hos myndigheder uden for Accra. I de fleste tilfælde forsinker eller afviser offentlige institutioner anmodninger under undskyldning af, at det kræver godkendelse fra en central myndighed i Accra.



FRIVILLIGHED GØR FORSKELLEN
Beretninger fra Ghana Venskabs udvalg - klik for at læse dem:
PORTRÆT AF FRIVILLIG OG PRAKTIKANT I GV
30-årige Lasse Fischer fra Horsens er ikke i tvivl om, at han gerne vil lægge sine frivillige kræfter hos Ghana Venskab. Efter en snak med andre fra Ungdomsudvalget passede brikkerne pludselig. ”Her er plads til alle idéer”, siger han.
Læs om Lasses vej ind i Ghana Venskab og hans motivation for at være frivillig i Ungdomsudvalget:

OPLYSNING OG ENGAGEMENT I 2022-2023


HEAR
ME OUT
FILMVISNING
I 2022 afholdte GV ”Female Empowerment”-aften i samarbejde med ADRA og Ghana aften i samarbejde med Ghana Biblioteksvenner og den ghanesiske kulturgruppe fra Vejle.
GVs film “Hear Me Out” (2020) blev vist til begge arrangementer.

YEFL-Ghana og GVs ungdomsudvalg samarbejder om gennem kunst at give unge en stemme til at italesætte social ulighed og behovet for forandring – Art of Change. I forbindelse med events i Ghana er der optaget små film, som GV har postet på Facebook og små portrætter af unge ghanesere, der deltager i Art of Change:


KULTUR-MØDET MORS
KUNST OG KULTUR I DK
I sensommeren 2022 deltog GV for første gang i Kulturmødet Mors hvor vi bl.a. fremviste værker fra Expressing Sustainability - et ghanesisk-dansk kunstner samarbejde.
I 2023 deltager GV i Kulturmødet Mors og desuden i Klimafolkemødet i Middelfart.
Til begge møder kan du finde GV i CISUs telt, sammen med en masse andre organisationer.

Til Gejst Festival 9. og 10. juni 2023 i Horsens vil Ghana Venskab i samarbejde med kunsterne Sandro Masai og Phuc Van Dang facilitere en kunstworkshop med fokus på bæredygtighed.

GEJST FESTIVAL
KUNST OG KULTUR I DK
