Forandringshistorier

Vi bringer her et udvalg af de seneste historier med resultater fra E4L programmet. Forandringshistorierne er en del af programmets dokumentations-, monitorerings- og PR-arbejde. 

 

Kig i arkivet og find ældre historier (2019), (2018), (efteråret 2017)(foråret 2017) og (efteråret 2016)

Fra programmet i 2020

Billede1-2020.jpg

Istandsættelse af lærerboliger i Kpano

Efter at forældrene havde set at deres lokale lærere i en periode havde usædvanligt dårligt fremmøde, besluttede forældre-lærer foreningen (PTA) at mødes med lærerne for at diskutere de mulige årsager til dette problem. På mødet gav lærerne udtryk for at det dårlige fremmøde skyldes mangel på god indkvartering.

 

Efter disse drøftelser tog PTA initiativ til at søge støtte fra ngo’en World Vision Ghana til at renovere lærernes boliger. Det var så heldigt, at deres anmodning blev imødekommet. Renoveringen er stadig i gang.

Billede2-2020.jpg

Bedre sent end aldrig

Suale Zenab fra Gunaayili, Karaga District fortæller: Jeg tænkte før i tiden at det at drive forretning alene handler om store penge for at åbne en butik eller penge til gå på markedet for at købe korn for at sælge det bagefter med fortjeneste. Men efter at have lært at læse og skrive og efterfølgende deltaget i bootcamp-træningen (”kom-godt-igang-med-forrretning”), har min opfattelse af forretning ændret sig.

 

Under bootcamp-træningen lærte jeg, at jeg kunne begynde at drive forretning med de få ressourcer, jeg har. Efter bootcampen begyndte jeg at fremstille og sælge Donas, en slags solide æbleskiver.

Jeg er nu i stand til at tjene nok til mine fornødenheder via den fortjeneste, jeg får ved salget af Donas. Jeg kan nu også ringe til mine leverandører og kunder på egen hånd, fordi jeg lærte at kende til tallene under mit læse- og regnekursus. Mit liv ville have været anderledes, hvis jeg havde haft denne chance for længe siden. Men som ordsproget siger, er det bedre sent end aldrig, og således takker jeg E4L for en denne hjælpende hånd.

 
 

Min drøm blev til virkelighed

Illiasu Fatima fra Gunaayili i Karaga-distriktet fortæller: Jeg lærte under bootcamp-træningen, at en succesrig virksomhed kræver et godt partnerskab. Så min drøm om at blive sælger af drikkevarer kom frem i dagens lys, da min partner i kurset, Suale Zenab efter træningen begyndte at sælge Donas, og jeg begyndte så også at sælge drikkevarer.

 

Med denne kombination kan en person, der kommer til at købe en af ​​de to varer, tjene som kunde for os begge to, og dette fungerer perfekt for mig. Jeg kan sælge ca. 2-3 rammer læskedrikke om dagen.

eg bruger en del af overskuddet til at støtte mine daglige behov og holder resten tilbage til virksomheden. Jeg kan føre regnskab på egen hånd, som et resultat af den træning, jeg har modtaget i at læse og regne.

 

Det er smertefuldt for mig, at jeg ikke fik gået i skole, men samtidig er jeg nu glad for, at jeg endelig kan skrive mit navn og finde ud af det med tal. Jeg håber sådan, at min virksomhed fortsat giver mere overskud, så jeg kan bruge overskuddet til at tage mig af mine børns uddannelse.

Billede3-2020.jpg

J

 

I Bihinaayili finder de en løsning på deres vandproblemer

Befolkningen i Bihinaayili har altid arbejdet hårdt for at skabe forandringer i deres lokalsamfund og for de nærliggende småbyer. De startede med at holde en radiodiskussion om deres vandkrise, som var et hot emne i meget lang tid. Det fik vores lokale parlamentsmedlem (i Accra) op på dupperne, da han ikke ville have sit navn smudset til. Han sørgede hurtigt for en forlængelse af vandrøret hen til byen og lover også at udvide det til de nærliggende småbyer.

Byens folk var så glade for at de blev fri for at drikke snavset vand og ikke frygte at skulle blive bidt af slanger ved vandhullet og andre ubehageligheder fra det dårlige vand.

Byens folk ønskede ikke at risikere at komme tilbage til det snavsede vand, så straks da drikkevandet kom til byen, opsøgte de E4L-holdets mening om, hvordan man får vedligeholdt anlægget og hvordan man samler penge ind til vedligeholdelsen. Det gjorde de helt naturligt, fordi E4l-teamet havde støttet dem gennem hele processen med at få vandet til byen. Distriktsteamet tog dem igennem noget træning herunder hvordan man kan rejse penge blandt sine bysbørn.

Derefter besluttede de at holde et møde for at beslutte, hvad de skulle gøre, og i slutningen af ​​mødet blev det besluttet, at da de fleste af dem alligevel er medlemmer af byens vand-forening (VSLA), kunne de lige så godt vælge et fast beløb fra hver husholdning og betale både til vedligeholdelsen og også betale for deres vandregning. I stedet for at opkræve småpenge hver gang de hentede en spand vand. De besluttede at det årligt skulle være GH200 for hver husholdning. De diskuterede denne beslutning også med deres høvding og ældste, og at de tog denne beslutning også på baggrund af to sociale årsager:

a. De ældre i samfundet behøver ikke bidrage til betalingen af ​​vandregningen i samfundet

b. Børnene ville blive fri for at gå langt hver morgen inden skole for at hente vand til deres husstand.

Høvdingerne og de ældste var så glade for at få programmet til at støtte dem så langt, de lovede, at de altid vil støtte nye initiativer, når behovet opstår. GV’s Informationsudvalg laver i øvrigt en film netop om denne sag.

 
Billede5combined-2020.jpg

Græsrodsjournalist mobiliserede de unge til at rense rendestene i Sang

Weisu Mohammed Hardi er en af ​​de nye Community Journalister i Mion District. Han fik for nylig sin træning i sociale medier af GV’s program E4L. Hardi ser hygiejne som et socialt og folkesundhedsmæssigt problem, der risikerer at få slemme konsekvenser for lokalområdets befolkning, hvis ikke der gøres noget.

På trods af dette er det begrænset hvad byens spidser og myndighederne gør for at borgerne sammen tager affære. Derfor tog Hardi initiativ til at rydde op i det sundhedsfarlige rod i sit nabolag ved at mobilisere de unge til at gå i gang med en oprydningsøvelse.

 

Anført af Hardi fejede de unge markedsområdet i Sang og oprensede rendestene i centrum af byen. Øvelsen varede i cirka tre timer, alt mens den entusiastiske ungdom sang sange, man plejer at gøre ved den slags fællesarbejde og roste initiativtageren til den ædle øvelse.

 

Billeder af oprydningsarbejdet er siden blevet delt på Facebook og delt med venner på andre sociale medier.

 
Billede6combined-2020.jpg

Madam Adizah har nok at gøre med produktion af flydende sæbe

I juli 2020 var fru Adizah Sanda blot en af ​​30 kvinder i Wumpini-kvindernes spare-og-låne gruppe (VSLA) i Sang. Kvindegruppen fik så af E4L uddannelse i hvordan man laver flydende sæbe. Hygiejne og sanitet var problemer, der var blevet udvalgt af WUMPINI-kvindernes VSLA-gruppe, og sæbeproduktion var udset til at være et middel til løse problemerne.

 

Ved hjælp af en ekstern underviser blev kvinderne uddannet i hvordan de producerer, prissætter, pakker og markedsfører flydende sæbe til eget brug og med salg for øje. Flertallet af de kvinder, der har haft gavn af denne uddannelse, producerer nu flydende sæbe til husholdningsbrug.

Med udgangspunkt i den viden, hun har erhvervet under uddannelsen, gik fru Adizah ind i produktionen af flydende sæbe til salg. Hun producerer flydende sæbe derhjemme, markedsfører og sælger produkter både blandt naboerne og på Sang-markedet og sælger også til nabobyerne. Hun tjener godt med penge fra dette forretningsforetagende og kan således supplere det, hun tjener på sin daglige profession som lærer.

 

Ifølge fru Adizah kan hendes familie nu nyde mere nærende måltider og er sunde, og alle hendes børn går i gode skoler. Hun er ikke afhængig af sin mand og sparer nu flere penge op end før.

Billede7-2020.jpg
 

Borger-netværk i Sang lobbyede for at opføre brønde

Siden begyndelsen af 2020 har Sang’s borgernetværk (CBO) lobbyet hos myndigheder og civilsamfundsorganisationer for at hjælpe med at reducere vandproblemerne i Sang.

 

Drikkevand har altid været en udfordring i Sang og nabolag, og er nu blevet til en krise, idet befolkningen er vokset mere end adgangen til drikkevand, der er til rådighed.

 

E4L-programmet har arbejdet med at samle forskellige CBO-netværk i Mion-distriktet og har ført dem gennem nogle træningssessioner. De lokale grupper lærte hvordan de kan lave lobby-arbejde og trænede forhandlingsevner, så de bedre kan påvirke og aktivere deres myndigheder og andre civilsamfundsorganisationer som religiøse grupper, så der kommer resultater ud af det. Gennem støtte fra E4L-programmet blev CBO'erne guidet til at udvikle handlingsplaner for deres forskellige landsbyer.

 

Sang CBO-netværket, der i den grad tog træningen til sig, lobbyede med succes overfor en tyrkisk gruppe for at konstruere brønde i fire landsbyer i Mion-distriktet. En af disse brønde er siden afsluttet og er taget i brug af de lokale. En anden er næsten klar til brug. De fire brønde vil virkelig reducere vandproblemet i Sang og de berørte nabolandsbyer.

Ungdomscentret i Mion har tiltrukket flere kvindelige medlemmer

I februar 2020 udviklede Mion Youth Center (YC) en årsplan med et nyt kønsperspektiv.  Ledelsesgruppen i ungdomscentret påtog sig at forklare unge kvinder i lokalområdet hvad planen indeholdt og opfordrede dem til at bruge chancen og blive medlemmer af ungdomscentret. Som en del af planen var der lavet plads til en helt ny kvindegruppe. Der var også reserveret pladser til kvinder i YC's ledelsesgruppe.

 

De mandlige medlemmer af ungdomscentret påtog sig at invitere deres kvindelige partnere, venner og andre familiemedlemmer til at tilslutte sig ungdomscentret. De få hidtidige kvindelige medlemmer formåede også at overbevise mange af deres veninder om at deltage. Disse nye strategier medførte virkelig en kraftig stigning i antallet af kvindelige medlemmer af ungdomscentret.

 
Billede9-2020.jpg
 

Ungdomsgruppen i Kulinoli Dinviela kom i gang med at bygge en skole med 3 klasseværelser

 

Det betød en lang vandretur for at komme i skole - med stor risiko for at blive bidt af slanger, især hvis børnene skød genvej igennem bushen for at komme frem til tiden. Det skete naturligvis også, at børnene kom for sent, eller pjækkede. Det var en uholdbar situation på alle måder.

 

Lokalsamfundet i Sakoya havde kæmpet på alle måder for at få en skole i nærheden, uden der rigtig skete noget. Derfor besluttede ungdomsgruppen at bygge en skole ved at bede forældrene bidrage med 5 Ghana Cedi hver. Det lokale parlamentsmedlem gav zinkplader til taget. Så nu står der en pavillon der kan bruges til undervisning. Indtil videre har Ghana Education Service ikke formaliseret skolen, men nogle frivillige har tilbudt at undervise så skolen kan komme i gang.

Alhassan Abdul Latif blev dyrlæge assistent

 

Efter at have deltaget i en træning under E4L-programmet, kan Abdul Latif nu hjælpe lokalsamfundet og tjene nogle penge, fordi han har lært noget om sygdomsbekæmpelse og behandling af dyr.  Han kan yde grundlæggende dyresundhedspleje til enkelte lidelser såsom behandling af sår, give ormekur, hovbehandling, kastrere, rapportere udbrudssygdomme, overvåge flytningen af husdyr, og meget andet.  Abdul skriver i sin rapport at han gennemsnitligt behandler 10 geder eller får om dagen og derved kan tjene ca GHc 3 eller GHc 4 pr. dyr afhængigt af behandlingen.

 

Dyrene ser godt ud, de er velnærede takket være viden om næringsrig kost - og rygtet breder sig til nærliggende samfund.

 

Lærer bolig i Kpabia

 

Medlemmerne af forældre-lærer foreningen i Kpabia var enige om, at der var brug for endnu en lærerbolig i tilknytning til skolen. Derfor bad de forældrene om at betale Ghana Cedi 1, hver semester i løbet af året.  Pengene blev brugt til indkøb af fire pakker zinktagplader og fire ture med grus til støbning af murstensblokke. Det var meningen,  at konstruktionen skulle påbegyndes sidste år.

Desværre kom COVID-19-pandemien i vejen for den plan.

Da vi talte med dem, sagde de: "Alt håb ikke er ude, dette skal også passere". Forældre-lærer foreningen venter tålmodigt på, at skolerne skal genoptages fuldt ud, og de vil opfordre til møder for at fastsætte en dato for konstruktionens start.  Planen er også at søge støtte fra interessenter i distriktet.

Forældre-lærer foreningen er i stand til at udføre opgaverne med stor succes takket være træning  fra E4L-teamet i Mion Distriktet hvor der blev undervist i emner såsom: ledelse og gruppedynamik, ressourcemobilisering,  lobbyvirksomhed og meget andet.

Mbatinga lokalsamfund har nu fået en trerums udbygning af skolen

Mbatinga forældre-lærer foreningen (PTA) har længe været i gang med at appellere til de lokale myndigheder, nærmere bestemt, Mion District Assembly. Flere klasseværelser var bydende nødvendige, da den eksisterende skole var i meget dårlig stand og næsten ved at falde sammen.

 

School for Life sørgede for konstruktionen af den for nogle år siden, men nu er den slidt.  Takket være PTA's kontinuerlige og insisterende kamp for at få myndighederne (Mion District Assembly) til at sørge for klasseværelser, er det nu endelig lykkedes, og bestræbelserne har båret frugt, skønt konstruktionen kun er halvfærdig og midlertidigt gået i stå på grund af COVID-19-pandemien.

 

Røvere på Savelugu Kumbungu vejen

Savelugu-Kumbungu vejen var kendt for at være et af de meget farlige steder at færdes om natten. De fleste blev frarøvet alt, hvad de havde med sig, mens andre endda blev dræbt. Det  var et mareridt for de lokale beboere.

 

Lokalsamfundets medlemmer besluttede derfor at holde et møde om problemet, hvilket førte til at informere distriktsforsamlingen, og især følge op på problemet, da det var meget vigtigt for dem.

 

Efter at have foretaget en masse opfølgninger, forsikrede distriktsforsamlingen til sidst, at de ville støtte dem ved at få politiet involveret. Resultatet er, at politiet nu patruljerer strækningerne hver dag kl.17 - så nu er det meget mere sikkert og trygt for beboerne at færdes og passere strækningen.

 
 
Billede14-2020.jpg
 

Beboerne i lokalsamfundet hjalp til med at få åbnet en skole

Et projekt, der bestod af at få bygget en skole med seks klasseværelser,  var i fuld gang, og nøje overvåget af Zugguyilikpanis beboere.  De lokale myndigheder var ansvarlige for byggeprojektet, men selv efter færdiggørelsen, var skolen endnu ikke i brug. Derfor fandt medlemmerne af lokalsamfundet sammen for at diskutere hvad de skulle gøre.

 

De besluttede, at de vil foretage en opfølgning for at finde ud af, hvorfor skolen ikke var i brug efter at byggeriet var afsluttet.  Efter denne opfølgning fik de nøglerne til skolen, og nu har de elever, der ikke havde plads i skolen, nu fået en plads og kan komme videre med deres uddannelse. 

Lokalsamfundet i Kunkulung arbejder på at få lærere til børnehaveskolen

Walmasosiya landbrugs forening, Tiyumtaba ungdomsgruppe og den lokale Skole-for-livet (School for Life) komité i Gbullung-området lobbyede distriktets uddannelseudvalg for at få ansat  lærere til den børnehaveskole de selv havde fået etableret.

De tre grupper fik bygget en tre-rums blok af lokalt materiale til lokalsamfundet i 2018 efter at have fået opmuntring fra stipendiaterne i Youth Leadership Academy.  Stipendierne hjalp dem med noget grundlæggende læringsmateriale til hjælp i undervisningen, men de havde stadig ikke kvalificerede lærere til skolen.

I 2019 arbejdede de tre grupper med deres distrikts medlem sammen med andre interessenter i samfundet for at lobby for udstationering af kvalificerede lærere til deres lokale skole.

Deres indsats gav endelig resultat i december 2019 og to lærere blev ansat til  børnehaveskolen,  der startede arbejdet i begyndelsen af januar 2020.

 
Billede16-2020.jpg

En ung iværksætter får en god virksomhed i Gbullung

Mohammed Ibrahim deltog i boot-campen for iværksættere i 2018. Under træningen udviklede han en forretningsidé som bestod i salg af sendetid til beboerne i lokalsamfundet, fordi han havde oplevet, hvor svært det var for dem at skaffe taletidskort og sendetid. Han ville gerne hjælpe dem ud af den knibe.


Han lånte 100 Cedis fra Spare og Låne kassen (VSLA) til at købe sendetid som han kunne sælge ved hjælp af sin mobiltelefon. Han kunne foretage kreditoverførsler og sælge taletidskort. Den viden, han fik gennem korrekt økonomisk styring, kombineret med at spare sammen og regelmæssig tjek med facilitatoren, bidrog med at udvide virksomheden fra salg af sendetid og kreditoverførsler, til også at omfatte mobile pengetjenester.

I øjeblikket fungerer han som en mobil "købmand" med en arbejdskapital på tre tusind to hundrede Cedis (GH ¢ 3.200,00). Han startede forretningen med kun 100 cedis.

Mohammed Ibrahim tilføjer:  ”Jeg pløjede min samlede formue på 540,00 cedis ind i min forretning  i slutningen af VSLA-forløbet. Som det er nu, blomstrer forretningen, og jeg tænker ikke på arbejdsløshed. Jeg er min egen chef",  siger han med et smil.

 
Billede17-2020.jpg
 

Gbullung ungdomsforening donerer mundbind til Gbullung Junior High School

Gbullung-ungdomsforeningen i perioden med genoptagelse af ungdomsskoler under COVID-19-pandemien tog initiativet til at donere mundbind til de studerende.

Ungdommen tog initiativ til donationen på grund af forberedelsen af ​​de studerende til den grundlæggende uddannelsesbeviseksamen, der blev gennemført i september 2020. Ungdomsforeningen donerede 74 mundbind til skolen, ud af de samlede 65 mundbind blev givet til studerende og 9 til lærerne.

Gestus var en del af det sociale ansvar over for elevernes sikkerhed, når de går i skole. Det var en efterligning fra de trin, som E4L-programmet tidligere havde taget mod sensibilisering af dets bestanddele på COVID-19-pandemien.

På billedet ses et udsnit af eleverne med mundbind på.

 
Billede18combined-2020.jpg

Virkningen af videnoverførsel i Kumbungu

Empowerment for Life (E4L) -programmet bygger kapacitet hos samfundsbaserede organisationer (CBO'er) i dets operationelle områder. Målet er at sikre en effektiv videnoverførsel blandt medlemmer af samfundet, efter at et par medlemmer er udstyret med den krævede viden og færdigheder gennem træneruddannelse.

 

Da E4L-programmet ikke kan organisere træning for hele medlemmerne, forventes det, at de fleste af samfundets medlemmer, der muligvis ikke er heldige at deltage i hoveduddannelsen, vil få gavn af overførsel af samfundsviden. Nogle af resultaterne med E4L-programmet kan spores til viden, der overføres fra især CBO-medlemmer, der har mulighed for at drage fordel af sådanne træningssessioner.

En af programmets modtagere, Mr. Abdul-Razak Tahidu, medlem af Kumbumgu Yagrafong Network of Community Development Monitors, overførte sådan viden til andre medlemmer af samfundet for at afværge brugen af ​​understandardiserede cementblokke til opførelse af et klasselokale i Kumbungu Senior High skole. Han mobiliserede medlemmer af samfundet og sensibiliserede dem til at rapportere entreprenøren til Kumbungu District Assemblys entreprenørafdeling.

Billede19combined-2020.jpg
 

Demonstrationsgårdes bedste praksis evalueres af landbrugsfællesskaberne

Empowerment for Life-programmet (E4L) fungerer i fem administrative distrikter, som omfattede Kumbungu-distriktet. Programmets hovedaktivitet i disse operationelle områder er kapacitetsopbygning af samfundsbaserede organisationer (CBO'er).

CBO'ernes kapacitetsopbygning omfattede landmændsgrupper under temaet fødevaresikkerhed og levebrød. I år har landmændsgrupper i de operationelle distrikter haft gavn af en af ​​de interventioner, hvor demonstrationsbedrifter var indrettet til under 'landmandskolens koncept', for at demonstrere moderne agronomisk praksis for CBO'er og nærliggende landbrugssamfund. De behandlede problemer med landmænd, hvor deltagerne observerede bedste praksis og faktisk anvendte dem på deres gårde.

Også i år blev de nødvendige skridt fulgt, og tekniske officerer besøgte gårdene for at sikre, at tekniske råd og vejledning blev overholdt, og det forventes at øge høje udbyttene på gårde.

Gårdene i Kumbungu-distriktet blev opsat i henholdsvis Gingani og Gupanarigu til Koblikom-gårde og Gubkatimali-gårde som hovedbøndergrupper. Heldigvis var regnmønsteret i Gingani-området gunstigt, hvilket førte til et udbytte på 10 poser majs “Obatampa” -sort fra en hektar dyrket jord.