top of page
pod_edited.jpg
Africa sort trans.png

Afrikas Millennials
Katastrofe eller potentiale?
1. sæson af Ghana Venskabs podcast

Afrikas befolkning er ung – 60% er under 24 år – , den hurtigst voksende i verden og kun adskilt fra Europa af middelhavet. Det giver grobund for trusselsscenarier, men er der mere i den historie? Hvem er Afrikas millennials, hvad drømmer de om og hvad har de at byde på? Anders Guldberg og Caroline Nørkjær har besøgt Ghana i Vestafrika og talt med unge iværksættere, meningsdannere, politikere og helt almindelige unge. I podcastseriens fem episoder får vi sat navn, ansigt og historier på unge ghanesere og deres bidrag til at forandre Ghana og skabe en plads for sig selv. Det er ikke nemt, men deres historier vidner om potentiale og håb. 

Første sæson er produceret af Caroline Nørkjær og Anders Guldberg i samarbejde med Ghana Venskab. Projektet er finansieret af Danidas Oplysningsmidler og CISUs Oplysningspulje.

Du kan høre episoderne herunder eller hvor du plejer at høre dine podcasts. Her finder du også 2. sæson af podcasten, som har navnet "Afrika i mit hjerte", der er produceret af Anders Guldberg og Lærke Sivkjær i samarbejde med Ghana Venskab. Her har historierne om Ghana forbindelse til Danmark.

Du kan læse om mere om de enkelte episoder og temaer fra 1. sæson, og se billeder fra podcastoptagelserne og andet ekstramateriale herunder.

iconfinder_spotify_306177.png
itunes-button-png-3.png
Player

Episode 1 - Ghana 2.0

Har du hørt om Silicon Savannah? Det er de færreste, der kender til Afrikas dynamiske techmiljøer eller forbinder Afrika med den digitale revolution, men den teknologiske udvikling er i fuld gang med at forandre kontinentet. 

 

Unge afrikanere fører an i den udvikling, og de er drevet af en tro på teknologiens muligheder og en vis portion desperation. Den store ungdomsgeneration i Afrika – 60% af befolkningen i Afrika er under 24 år - står overfor store udfordringer, men de har idéer til at løse dem. En af disse unge er tech entreprenøren Alima fra Tamale i Ghana, som Anders og Caroline har besøgt i den første episode af podcasten Afrikas Millenials. 

 

Alima bevæger sig hjemmevant rundt i det fattige Nordghana, fordi hun selv er opvokset i en familie på landet. Hun ved af egen erfaring, at familierne må gå sultne i seng, hvis deres kvæg dør. Alima har derfor udviklet en App, Cowtribe, der kan give landmænd i Ghanas udkantsområder adgang til vacciner på en billig og effektiv måde. Foreløbig er App’en nået ud til 30.000 landmænd, men hun har endnu større ambitioner. 

 

Det kræver tekniske færdigheder, hvis de unges idéer skal realiseres. Richard Briandt så mulighederne og skabte en kodeskole for unge i Accra, Codetrain, som Anders og Caroline har besøgt. Skolen startede hjemme i Richards lejlighed, men den er allerede rykket videre.  Der er efterspørgsel efter de unges færdigheder, og de unge er glade for skolens praktiske tilgang. 

Alima og Richard, og mange flere som dem, er med til at skabe den digitale revolution i Ghana og den udvikling går stærkt. Det skaber muligheder for de unge og giver håb for fremtiden. 

 

Du finder mere information om appen Cowtribe her

 

 

 

Læs mere om Codetrain, bl.a. deres succeshistorier om unge, der har taget springet til en karriere i tech branchen. 

Episode 2 - Radio

Fataou sidder klemt på ladet af en bil på vej igennem Saharas golde ørkenlandskab. Om dagen er

temperaturen op til 57 grader, men om natten falder den til under frysepunktet. Hvordan er han endt

der og hvor skal han hen? I denne epsiode af podcast serien ’Afrikas Millennials’ har Anders Guldberg mødt Fataou fra landsbyen Dalun i det fattige Nordghana, hvor han er opvokset med historien om velstand og let tjente penge i Libyen.

Med en rejsekammerat fra landsbyen drager Fatao gennem Burkino Farso, en af verdens fattigste lande, og videre til Niger. Her fører menneskesmuglere dem over den lukkede grænse og ind i verdens største ørken.

De tager to afsted, men kun en kommer frem til Libyen. I Libyen viser historien, om velstand og let tjente penge, at være et fatamorgana.

 

Fataou er efter to år i Libyen tilbage i Dalun Nordghana. Oplevelserne har ændret hans livssyn.

Han stræber stadigvæk efter et bedre liv, men han er også optaget af, hvad han kan gøre i sit eget

samfund; igennem radioen har han fortalt den sande historie om livet i Libyen, så andre unge ikke drager ud på den farlige rejse.

 

Og netop radioen er en vigtig kanal i Ghana, og resten af Afrika. 

Ligesom Fataou fortæller sin historie i lokalradioen, så bruger en række unge radiomediet til at råbe de ældre op.

 

Det gør de i projektet Youth Speak Up, hvor unge bliver trænet som journalister, så de kan fortælle om f.eks. forurenet vand og korruption i deres landsby. Det gør de i radioen, som er et medie med stor rækkevidde og betydning i Ghana. På den måde er de unge journalister med til at kradse i det pæne billede, ligesom Fataou måtte gøre op med sin forestilling om guld i gaderne i Libyen. 

Hvis du er blevet interesseret i Youth Speak Up, så kan du læse mere i magasinet her, som beskriver

projektets tilgang og resultater.

Episode 3 - Kærlighed

Ghanesiske Naomi and Selma venter på, at fyrene henvender sig til dem. En gruppe unge fyre på et gadehjørne i Tamale har gang i flere damer på en gang. Ungdommen er en tid præget af valg, forventninger og pres. Det gælder også i forhold til dating og partnervalg, som fylder i de unges liv.

 

I denne episode af podcast serien ’Afrikas Millenials’ dykker Anders og Caroline ned i, hvordan unge kvinder og mænd i Ghana oplever dating, ægteskab og alt det midt imellem. Det oplever de ret forskelligt og deres oplevelser er formet af forventningerne til deres køn. En mand forventes at være udfarende og betale alt. Det er dyrt at have en kæreste og for nogle mænd uopnåeligt. En kvinde gør klogt i at holde igen og gøre sig kostbar for at bevare en mands interesse og respekt. Lyder det velkendt i danske ører? Ja og nej. Der en del ligheder med danske unges oplevelser, men også forskelle. Sammenstødet mellem det moderne liv og ghanesisk tradition giver et ekstra twist.

Er du blevet nysgerrig på dating i Ghana, så kan du se mere i Christiane Amanpours serie: Sex and Love Around the World, som er tilgængelig på Netflix. Du kan også få en lille forsmag her.

Episode 4 - The Art of Change

Korruption, eksklusion, magtliderlige politikere, religiøse superkirker og den nye kolonialisme i Afrika, er blot nogle af de ting du kan høre om i denne episode af Afrikas Millennials, hvor den unge politiske satiretegner Bright Ackwerh fortæller, hvordan han og andre unge kunstnere kæmper for at skabe forandring i Ghana.

 

Det er den klassiske ”coming of age” fortælling om kunstnerens søgen efter anerkendelse, men også - ikke mindst - erkendelsen af, hvor magtfuldt et våben kunst kan være.

De nye digitale vinde i Afrika åbner muligheder for forandringer, og giver upcoming unge kunstnere vind i sejlene. Det er også den sociale entreprenør Nadia Owusu’s mission. Hun driver organisationen STA AFRICA der hjælper nye kunstnere med at komme ud på de sociale medier, og være med til at sætte dagsordenen og skabe debat.

Du kan følge Bright’s arbejde på www.facebook.com/brightackwerh  eller

Instagram: @brightackwerh

 

Se mere om organisationen STA AFRICA på: www.facebook.com/staafricaonline

Du kan finde gruppen FOKN BOIS på streamingtjenester eller se dem i København i juni.

1 foknwithghana.jpg

Episode 5 - Hvad nu?!

”Hvad nu?!” spørger Caroline og Anders i podcastens afsluttende episode, hvor de kigger tilbage på deres oplevelser i Ghana, og ikke mindst ser frem på tiden, der kommer for Afrikas millennials. For hvad vil der ske for den store ungdomsgeneration? Og hvordan ser fremtiden ud for dem?

 

Den danske ambassadør i Ghana Tove Degnbol giver sit bud på, hvad den unge generation kan og vil betyde for Ghanas fremtid, hvor iværksætteri, uddannelse og bekæmpelse af korruption er nøgleord.

Anders og Caroline møder også Ghana yngste kvindelige parlamentsmedlem Fransisca der som 25-årig har siddet i snart 3 år i parlamentet. Rent faktisk fik hun flere stemmer end selveste præsidenten. Det er de unge og kvinderne, der står bag hende. og hun er en ildsjæl, der vil ændre tingene. Fransisca er hende med drømmene, hun er de unges håb om at kunne ændre noget i det politiske spil. Og så er hun, ja, helt nede på jorden.

Og så kan vi kun til sidst følge Tove Degnbols anbefaling og opfordre alle til at rejse en tur til Ghana for selv at møde Afrikas cool, seje og innovative millennials.

Vil du gerne rejse til Ghana? Find flere oplysninger på den danske ambassade i Ghana:

 

http://ghana.um.dk

bottom of page