top of page

Reddet af Gonggongen


East Gonja E4L-Team kom Kakoshi kassava producenter til undsætning

Et populært ordsprog hedder at være "reddet af gongongen". Det er en god beskrivelse af den situation "Dawale" kvindegruppen i Kakoshi kom igennem. Kakoshi er et lille landbrugssamfund, omkring 19 kilometer nord-vest for Salaga. Det er 30 minutters kørsel fra distriktshovedstaden, på Salaga -Kafaba vejen i den østlige del af Gonja distriktet i det Nordghana. Kakoshi ligger i Makango / Kafaba Area Councils område og er hjemsted for en befolkning på omkring 722 indbyggere. Folk i Kakoshi er primært beskæftiget med landbrug og producerer basisfødevarer som yams, kassava, majs, ris, bælgplanter af alle slags, både til eget forbrug og til det lokale marked.

Kvinderne i foreningen (CBO) "Dawale" Gari Processors Association (DGPAK) har som ønske at komme væk fra ekstrem fattigdom ved at engagere sig i lave en delikat halvfabrikata af kassava kaldet gari. Det viste sig at udvikle sig til et mareridt, indtil det østlige Gonja Districts E4L Fase III- hold kom dem til undsætning. "Dawale", som sprogligt betyder "et hæderligt menneske er at foretrække" er en af de tre grupper, der blev udvalgt i Kakoshi som samarbejdspartner under projektets startfase i begyndelsen af 2015.

Frustrationen og gruppens dilemma af blev opdaget ved et rutinebesøg fra E4L’s distriktshold. Kvindegruppen, der tæller 31 kvinder, har været involveret i behandlingen af rå kassava til Gari (en populær spise for studerende i mellemskoler og gymnasier) i de seneste fire år, men afsætningsmulighederne indenfor og udenfor distriktet begyndte at svigte. Situationen blev forværret fra begyndelsen af 2015, da mange flere Gari producenter dukkede op. Fru Ibrahim Zenabu (lederen af gruppen) beklager sin nød således: "Vi er mødre, der ønsker at give vores børn den bedste uddannelse, vi kan. Vi har forsøgt os med mange forretninger, som viste sig ikke at kunne løbe rundt. Nu går det også galt med denne forretning. Hvad kan vi ellers gøre? Se hvordan vores gari hober sig op uden købere og markeder hvor vi kan sælge det."