top of page

Konflikt mellem bønder og Fulani hyrder tilspidset og løst


En lokal udviklingsgruppe (CBO) med navnet Suglo M-boribuni-bonde gruppe, hvis hovedprioritet er at øge indkomsten gennem øget fødevareproduktion, tog for nylig en udfordring op, som er i vejen for at forbedre forholdene i Yaabogu.

Da de prioriterede mellem deres forskellige sager, blev deres relation til Fulani-hyrderne set som det mest kritiske problem, der krævede både interne og eksterne interventioner. Fulani-hyrderne i området er for det meste agro-pastoralister, som primært holder husdyr og men også dyrker nogle fødevarer omkring deres bosættelse. De tillader deres dyr at græsse døgnet rundt for at bevare dyrene i fin stand og øge deres reproduktionsevne. Andre Fulanier flytter for det meste til området fra andre steder i den tørre årstid for at fodre og vande deres dyr.

Bønderne mente, at det at dyrene græssede om natten og meget tæt på landbrugsarealer førte til, at dyrene ødelagde deres afgrøder.

Landmændene så sig nødsaget til at beskytte deres afgrøder ved at patruljere langs deres marker. Ikke særlig sjovt med slanger og andet kryb.

Der opstod selvsagt også konflikter ved det opstemmede vand i området. Der bruges overfladevand også til brug i husholdningerne. Hyrderne, når de lader deres dyr drikke af samme kilde, forurener vandet med dyrenes urin og kokasser. Denne situation udsætter folk for vandbårne sygdomme som bilharzia, dysenteri mv. Og vandet tørrer ud tidligere end ellers.

Forsøg på at løse situationen

CBO'en havde netop modtaget træning fra E4L programmet og gjorde et forsøg på at løse situationen ved formelt at engagere de relevante interessenter som District Assembly, District Security Agency (politiet), traditionelle myndigheder (Yaabogu Chief), fulanierne selv og andre opinionsledere. E4L’s DistrictTeam mødtes også med de forskellige Fulani ledere af og havde en diskussion med dem om behovet for at have et fornuftigt forhold til bønderne. Ved denne indsats lykkedes det at regulere hyrdernes aktiviteter og genoprette landbrugerens aktiviteter i området. De to parter (hyrder og bønder) accepterede begge at overholde de aftalte vilkår og lovede at leve i fredelig sameksistens.

Det var tydeligt, at CBO'erne via den foregående træning var blevet udstyret med kapacitet og teknikker til at løse dette problem, der havde stået på over flere år. De anbefalede på den baggrund, at en sådan vigtig træning gives til andre CBO'er i andre lokalsamfund.

>> Læs det originale indlæg på GDCA's hjemmeside


Udvalgte nyheder
Seneste nyheder
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
bottom of page