top of page

Mød en af Tamales skarpeste kvindelige entreprenører, Madam Boboobo


Den 7. oktober har du muligheden for at møde en Tamales dygtigste kvindelige entreprenører, Fru Hajara Ibrahim Taimako, også kendt som, Madam Boboobo.

Fru Taimako er hyret af Ghana Venskab til at støtte det nye projekt "Landsbyer forenede i kampen mod børns sult". Hendes professionale baggrund i landbrug- og fødevaresektoren gennem utallige år og hendes evner til at begjestre, danne netværk og relationer, skabe forretninger og produktion på et utal af områder og produkter, og givetvis også en vis profit til sig selv og hendes familie, gør hende til en unik person i Tamale. Givetvis også i hele Ghana. Og baseret på mine 25 minutters med hende i maj i år, også i Danmark.

Som GV bestyrelsesmedlem mødte jeg hende i hendes foretningsemperiums centrum, midt på gårdplads i Tamale, hvor tre plastikstole var stillet op. Fru Taimako var der dog ikke endnu, da jeg ankom. Jeg var blevet vist hen til pladsen af en af hendes mange medhjælpere. Jorden under og mellem plastikstolene var lidt beskidt og våd. Jeg var måske en smule utilfreds.

Jeg havde fået at vide, at hun ville komme "meget snart". Jeg tvivlede lidt på dette løftet. Jeg kender jo Ghana. Men jeg benyttede lejligheden til at kigge mig lidt over skulderen. Jeg kunne dog både se, høre og lugte nogle perlehøns, måske 300 styk, der gik i en større hønsevoliere på min venstre side. Det var ingen tvivl om, at de var snart fuldevoksne og klar til at blive solgt på markedspladser rundt om i Tamale. Til højre kunne jeg se tre personer i gang med at vaske 2-3 spande ingefær meget intensivt og grundigt. Her blev ikke sparet på vandet, selvom der var vandkrise i hele Tamale, også hjemme GV's eget gæstehus. Jeg spurgte hvor og hvordan ingefæren skulle. Jeg fik at vide at det skulle "til markedet" i Tamale så hurtigt som muligt. Bag ved mig, kunne jeg se forskellige frugttræer, som gav en god skygge midt i formiddagsvarme (+37 grader).

Da jeg kom til hendes adresse, på en meget central placering i Tamale, på Bolgatangavejen ud af Tamale, på vej ud mod lufthavnen, stort set lige over for FanIce og Gariba Lodge (så bliver det ikke meget mere luksuiøst forretningsvis i Tamale), fyldte en såkaldt "privat secondary school" det meste af mit visuelle udsyn. Jeg fik senere at vide, at det var en anden del af familien, som tog sig af denne del af "forretningen".