GHANAS POLITISKE LANDKORT NU ÆNDRET
Vi er vant til en Northern Region, som den største region i Ghana. Men efter afstemninger forleden, så er Northern Region nu delt, så godt og vel halvdelen mod vest med de tyndt befolkede Gonja-områder er skilt ud i en ny "Savannah Region". Det østlige område som Ghana Venskab opererer i har stadig navnet "Northern Region".
Opdelingen er en konsekvens af en decentralisering og af etableringen af mange nye distrikter. Hermed skal det være lettere at engagere sig i lokalpolitik i landet.
Der er i alt kommet seks nye regioner. Fx er også Upper East region delt i to.
Men giver flere regioner og kommuner bedre service?

Den 28. december 2018 var der massivt flertal hos i den ghanesiske befolkning om at dele landet op i 16 regioner i stedet for de nuværende 10 regioner.
Sidste gang, der blev omorganiseret på regionsniveau, blev folk ikke spurgt. Det var i 1983 under miltærstyret under Jerry Rawlings. Her var der sikkert specifikke grunde til, at Upper Region blev delt i to regioner og de andre regioner ikke blev lavet om. Bl.a. mener man, at det historisk har været en sikkerhedsmæssig forsikring, at Volta-dæmningen forblev en del af Eastern Region i stedet for Volta Region. I 1980'erne var der nok stadigvæk en risiko set fra det ghanesiske styre om, at borgerne i Volta Region vil kræve en folkeafstemning om at blive en del af Togo, og på den måde kunne man have mistet den store dæmning. Nu er Volta region i stedet blevet delt i to dele.
Der er også værd at huske på, at i 1983 var der cirka 12 millioner mennesker i Ghana. I dag er der cirka 28 millioner.
Så vi skal til at vænne os til et mere farverigt kort over de ghanesiske regioner. Northern Region er ikke længere den største region i Ghana. Northern Region er blevet delt op i tre regioner - Savannah i den vestlige del, Northern Region med Tamale som det administrative centrum i den sydøstlige del, og North East i det nordøstlige del. Det administrative centrum af de 6 nye regioner er endnu ikke besluttet. Det vil først ske efter lokale konsultationer i den kommende tid. Det skal nok blive et lokalt hundeslagsmål om hvilken by bliver valgt.
De 6 nye regioner kommer oveni, at 38 nye distrikter blev formelt dannet i 2018. Her blev befolkningen dog ikke spurgt. Det blev besluttet af regeringen.
Derfor skal der i de kommende år investeres massivt i det lokale offentlige administrative system i Ghana, både bygninger, administrativt mandskab osv.
Der er ingen tvivl om, at de nye regioner og kommuner er populære - i hvert fald fornuværende. Der var et massivt flertal for regionerne i folkeafstemningen i december, og både regeringen og oppositionen har ind til videre støttet forslaget og processen.
Desværre har der ikke i den offentlige debat være så meget fokus på indholdet for regioner og kommunerne. Det relevante spørgsmålet er jo, om de nye administrative forvaltninger kan levere varen for folk - bliver den lokale skole eller sundhedsklinik bedre af at regions- og kommuneforvaltningen ligger lidt tættere på? Får regionerne og kommunerne større mulighed for at inddrive skatter og afgifter og på en bedre og mere transparent måde. Hvordan fordeles beslutningskompetance mellem staten i Accra og dem? Det er her, hvor fokus bør bliver rettet i den kommende tid. Ikke så meget på hvordan det nye administrative kort ser ud.
Vores ghanesiske partnere kan derfor i den kommende tid blive vigtige spillere på vegne af civilsamfundet, men også kompetente partnere for den lokale administration, her vel primært i de nye regioner i Northern Region. Både GDCA og Yefl har relevant viden, netværk og kompetencer til at komme med løsningsforslag og ideer, og måske spille en faciliterende rolle, hvis der skulle opstå konflikter i forbindelse med beslutninger mellem forskellige byer og områder.
Selv om Ghana går den modsatte vej af den danske udvikling, så går Ghana - ligesom os i Danmark - en spændende tid i møde med fokus på hvad regioner kan og bør have ansvar for.