top of page

Folkeafstemning om lokalvalg af borgmestre aflyst

Den 17. december var sat til at skulle blive en festdag for demokratiet i Ghana. Der skulle være lokalvalg til alle kommunalbestyrelserne i landet. Det i sig selv er jo en festdag. Men i år skulle være noget helt særligt. I år skulle der på samme dag være ikke mindre end to folkeafstemninger.

En folkestemning om hvorvidt de opstillingsberettigede kan opstilles som medlem af et parti. Som det er nu kan kun såkaldte uafhængige blive opstillet og skrevet på et valgkort. En anden folkeafstemning om hvorvidt den lokale borgmester skal vælges direkte via de lokale stemmer. Som det er nu er de lokale borgmestre udpeget direkte af statsministeren i Accra.

Den sidste folkeafstemning om borgmesteren var rosinen i pølseenden. Den demokratiske ”prikken over i’et” for Ghana.

Det har taget mange år bare at give befolkningen mulighed for at tage en beslutning vedrørende hvem der udpeger en borgmester. Noget som vi i Danmark - og rigtig mange andre steder - tager for givet er en lokalbaseret beslutning.

En sådan ændring ville betyde meget for det lokale demokrati og udvikling. I stedet for at borgmesteren primært er ansvarlig til den siddende statsminister i Accra, ville vedkommende være ansvarlig mod lokal befolkning og dets ønsker og prioriteret. I sandhed en tydelig forskel.

Forslaget med lokal borgmestervalg var med i det såkaldte ”white paper” om forfatningsreform fra 2012. Det var stort set det eneste forslag som der ikke var enighed om og allerede er blevet gennemført. Men samtidig også måske også det vigtigste forslag. Fordi som det er nu, kan man vinde regeringsmagten i Accra, vinder man også – på en gang – magten i alle 230 kommuner. Denne politiske gulerod er åbenbart for god til at man kan sige nej tak til den.

At gennemføre en folkeafstemning var et løfte fra den siddende regeringen (NPP) og den blev fremsat med støtte fra oppositionen (NDC). Det er uklart hvem der først træk i land. Hermed fortsætter beslutningskraften i kommunerne med at være længere væk fra lokalbefolkningen end nødvendigt.

Man kan kun håbe på at der ikke skal gå 7 år igen inden der igen bliver printet valgkort til denne folkeafstemning. Faktisk er det jo et ja eller nej valg, så de bør gemme valgkortene og få den brugt som hurtigt som muligt. Det kan kun gå for langsomt.

Referencer:

>> Ghanaweb

>> Myjoy online

>> Myjoy online (2)

Udvalgte nyheder
Seneste nyheder
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
bottom of page