top of page

Hård økonomisk tid i Ghana

Ghana er ramt af den største økonomiske krise i dette årti, og udsigterne for en forbedring ser ikke gode ud.


Det er vinter, koldt og mørkt i Danmark. Mange taler om at spare på strømmen og varmen, nogle måske også på julegaverne. For de fleste folk herhjemme er det fordi, at priserne i gennemsnit er steget cirka 10 proces sammenlignet med 12 måneder siden.I Ghana stiger priserne dog i et helt andet højere tempo; i efteråret har det været mellem 30-40 procent. Deres realløn er således faldet 3-4 mere end hvad vi oplever herhjemme.Oveni det, og for at gøre ondt meget værre, er cedi’en i samme periode faldet kraftigt. I oktober måned faldt den inden for få dage med cirka 50 procent over for den toneangivende amerikanske dollar. Det var efter at den forinden var faldet 50 procent i en 6-månede periode fra september 2021 til marts 2022. Det er næsten uden fortilfælde. Det dramatisk kan aflæses i denne graf.


De varer, som Ghana skal importere fra udlandet, og typisk skal betale i amerikanske dollar, er således blevet mere end dobbelt så dyre for Ghana. Det er alt fra benzin, ris, hvedemel og mange andre basale forbrugsvarer.


Så mange ghanesere er udsat for en dobbelt krise; deres realløn er faldet kraftigt samtidig med at den faldende cedi bidrager til at mange importerede basale forbrugsvarer stiger relativt meget.


"Vi er i en krise, jeg overdriver ikke, når jeg siger det," sagde præsident Nana Akufo-Addo i en dyster tv-tale i slutningen af ​​oktober måned, og hvor mange økonomiske tiltag blev rullet ud.

Det var en dyster tale i oktober.

Men det sidste tiltag her sidst i november om, at Ghana planlægger at købe olie- og benzinprodukter med guld frem for amerikanske dollarreserver i en foranstaltning, der sigter mod at dæmme op for svækkelsen af ​​dets valuta, cedi, og for at imødegå de stigende leveomkostninger, vidner om, at den økonomisk krise kun er vokset siden da. Landets guldreserver kan kun dække disse udgifter i cirka 3 måneder.


Ghanas økonomiske situation ser således temmelig desperat ud.


Udvalgte nyheder
Seneste nyheder
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
bottom of page