top of page

Jubilæumsrejse til Ghana - Oktober 2019

Skrevet af Rikke Mikkelsen


Lørdag d. 19 oktober rejste jeg og 13 andre medlemmer fra Ghana Venskab, til Ghana. Nogle havde været medlemmer i mange år, mens andre kun lige var meldt ind i GV. Dette betød også, at vi ikke alle kendte hinanden. Samtidig var der nogle der havde været i Ghana mange gange, og andre der ikke havde været der før. Vi skulle sammen på en 14 dages jubilæumsrejse med GV, da GV har eksisteret i 40 år. På rejsen skulle vi bl.a. deltage i Danmark seminariet i Dalun.


Nordghana

Dagen efter vores ankomst til Accra, tog vi mod Tamale. I Tamale var vi på en del heldagsture. På disse heldagsture besøgte vi bl.a. kontorerne hvor GDCA, CLIP, SfL og YEfL arbejder. Vi hørte om de forskellige ting de arbejder med. Bl.a. besøgte vi et kæmpe kvægmarked, som GDCA - PAMOBARMA arbejder med. De står for at indsamle penge til skat, når der købes dyr. Samtidig er de også med til at holde freden mellem nomaderne som sælger dyrene, og resten af befolkningen, da der tidligere har været strid i mellem dem.


Yderligere besøgte vi en soyabønne fabrik, som kun lige havde startet deres produktion en måned tidligere. Her blev der produceret weani-mix, som er pulver lavet ud af gule majs, soyabønner, jordnødder, hvede, mælkepulver og sukker. Dette laves, således at børn kan få mere protein i deres kost, da Nordghana har store problemer med fejlernæring/underernæring. Derudover besøgte vi en skole i Kumbungu, hvor frivillige undervisere fra SfL, lavede ekstra undervisning til børnene på skolen i løbet af ugen, i form af en ”reading class”, ved hjælp af teach to teach programmet. YEfL youth groups, var vi også ude at besøge. De fortalte om, hvordan de i radioen tager følsomme emner op, såsom teenagegraviditet og børneægteskaber. Disse emner tages op, for at få en god diskussion med resten af ungdommen, omkring disse emner. Samtidig lærer de unge også af disse diskussioner, og reflekterer over hvad der eventuelt kan gøres, for at undgå at disse ting forekommer. Desværre bliver dette radioprogram mødt med en del modstand og trusler fra regeringens side, grundet de følsomme emner der tages op. YEfL youth groups står trods dette fast, og fortsætter med at diskutere og reflektere, over de svære emner de står overfor.

Efter nogle dejlige dage i Tamale, gik turen til Dalun simli centre, hvor det 26. Danmark seminar skulle afholdes.


Seminar dag 1

Vi blev taget rigtig godt imod i Dalun, og man følte sig meget velkommen. Der var en helt speciel stemning til stede ved Danmark seminaret, en stemning af glæde og spænding, og samtidig også en følelse af gæstfrihed. Seminaret gik i gang, lige efter der blev bedt en muslimsk og en kristen bøn. Undervejs blev der underholdt med traditionelle trommer, sang og dans.


Den første dag blev der talt om emnet frivillighed. Her talte Gmabi Phillip Fra GDCA om frivillighed, i sammenhæng med ”The EU Volunteer Aid project” også kaldet EVA. Dette projekt/frivillige NGO, er blevet knyttet sammen med GDCA i år. Her kan GDCA modtage og udstationere frivillige fra EU, som kan støtte Ghaneserne i at styrke deres lokale kapacitet.


Lis Brandt fra GV, fortalte om det danske perspektiv på frivillighed. Her blev der fortalt om vigtigheden af, at man som frivillig i Ghana, ikke skal gå ind og tage et job fra en der har brug for det, men i stedet give en hjælpende hånd, til hvad der kan gøres for at forbedre visse ting.


Efter første dag med seminar, blev der holdt kulturnat om aftenen. Her blev GV fejret for sine 40 år med et festmåltid, trommer og traditionelle danse. Selv os danskere blev hevet op for at danse, om det var kønt vides ikke, men sjovt var det da.


Seminar dag 2

Den sidste dag af seminaret talte Barzaa-Na, som er høvding i Zangbalun, om rollen af traditionelle ledere indenfor udvikling af uddannelse. Han talte om at udvikling af uddannelse ses som en aktiv og kreativ læringsproces, som gerne skal øge bevidsthed og forståelse, for den verden vi lever i. Han fortalte, at hvis man bliver ved med at udvikle ens viden, får man større forståelse for fattigdom, ulighed, ligestilling og klimaforandringer. Dette har Barzaa-Na et ønske om at opnå i Nordghana, således at man ikke fortsætter med at forstærke stereotyper og benægte forskelligheder.

Mole og Cape Coast

Efter et rigtig godt seminar, måtte vi sige farvel til Dalun. Vi skulle nemlig videre på en bustur til Mole national Park. Det var så fantastisk at komme til Mole. Vi nød det alle sammen. Vi så mange forskellige dyr, mens vi var der, men det flotteste syn vi mødte, var dog at se elefanterne bade i søen.

Efter vi havde været i Mole i nogle dage, ventede der os en lang køretur til Kumasi. I Kumasi overnattede vi en enkelt nat, for derfra at køre videre mod Ghanas kyst, Cape Coast. Ved kysten blev vi mødt af det smukkeste syn af strand, palmer og Atlanterhavet. Det var nærmest et paradis. Disse omgivelser nød vi alle i fulde drag. Udover at nyde stranden og vandet, besøgte vi også Cape Coast castle og Elmina castle. Vi fik en rundvisning på Elmina Castle, hvor vi her hørte om de grusomme omstændigheder, der engang fandt sted.

Tak for denne gang

Til slut er der vel bare at sige, tusind tak for en rigtig god tur til Ghana. Selvom vi i starten ikke kendte hinanden, så fik vi hurtigt et rigtig godt sammenhold med masser af hygge, Star-og Club øl og masser af sang (”Hør det regner” skrevet af Leif, blev især sunget en del).Udvalgte nyheder
Seneste nyheder
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
bottom of page