Sygeplejestuderende på vej i praktik i Nordghana
Af Helle Stensgaard Karlsen
Vi er på vej til det nordlige Ghana en tidlig morgen fra Billund. En tur hvor vi efter 8 timer lander i hovedstaden Accra, som ligger ud til det sydlige Atlanterhav i Vestafrika på guldkysten. Her træder vi både ind i et fremmed og varmt land og samtidig et land, hvor dansk historie trækker store og tunge tråde gennem den ghanesiske historie. Her på kysten ligger Fort Christiansborg som vidner om dansk tilstedeværelse da slavetiden var på sit højeste. Fortet Cape Coast med porten" Gate of no return" rummer en udstilling med skulpturer af menneske, der blev taget til fange. Især en skulptur af en ung kvinde, som kun når at få flettet halvdelen af hendes hår, inden hun bliver taget bort fra hendes familie, vidner om den brutalitet denne tid har været genstand for. En udstilling hvor tidens tunge åg rammer og fylder en med tunge tanker.
Formålet med denne rejse tager udgangspunkt i et samarbejde med organisationen Ghana Venskab (NGO) og VIA University College. Vi har fundet sammen i ønsket om at skabe rammer for både et møde mellem danske og ghanesiske sygeplejestuderende, et møde mellem sygeplejeprofessioner på tværs af grænser, samt et møde mellem mennesker med forskellige kulturer og vilkår. Målet med turen er, at vi får mulighed for at sende sygeplejestuderende til Ghana på deres 7. semester, og at der på sigt arbejdes med en gensidig udveksling af studerende.
Kan sygepleje læres i Afrika? Et relevant spørgsmål som vi på et eller andet plan skal reflektere over og på sigt argumentere for - både overfor studerende, kollegaer og ledelsen. De bedste argumenter kommer fra studerende som tidligere har været på udveksling:
"Jeg har aldrig reflekteret så meget over sygepleje tidligere som ved denne udveksling"
"Ser ting indefra herhjemme - nu ser jeg også ting udefra"
"Jeg lærte at holde fast i den gode sygepleje - hvilken sygepleje identitet har jeg!"
"Blev taknemmelig over det danske sundhedsvæsen - der er meget at kæmpe for"
"Blev kastet ud i at "have mod". Vi stod i det og måtte prøve at være i det, man var i"
"Jeg oplevede betydningen af at møde imødekommenhed"
"Reflekterede generelt over menneskers vilkår herunder betydning af økonomi og geografi (ulighed) "Stor erkendelse af, at vi ikke udelukkende har et frit valg"
I starten opleves alt svedigt, håndtrykket føles vådt, blusen klæber til kroppen og fødderne hæver - det er varmt! Vi bliver mødt af et farvestrålende univers af smukke dragter og den røde jord, samt en årstid der igen gør træer og planter grønne.
I mødet med sundhedspersonale oplever vi stor faglig interesse, og en sygeplejeprofession hvor stoltheden over at være sygeplejerske er tydelig. Professionen er på trods af fattige vilkår præget af stor faglighed og en tro på, at sygeplejersker kan gøre en forskel. Børn og familier fylder meget i det daglige arbejde. Vaccinationsprogrammer, forebyggelse af sygdom, familieplanlægning, fødsler m.m. skærper behovet for viden, færdigheder og kompetencer indenfor mange områder.
De studerende skal indlogeres hos familier i udvalgte landsbyer og følges med en sygeplejerske gennem daglige aktiviteter på en lokal sundhedsklinik. Vi vil gerne, at de studerende får mulighed for at observere sundhed og sundhedssektoren i et hverdagslivsperspektiv! Alt det og mere til tror vi på, at der nu er skabt rammer for.
Til september lander de første sygeplejestuderende i Ghana. En rejse som for flere bliver den første til Afrika, men som for alle bliver en rejse ind i sygeplejens grundlæggende fundament: ”Jeg vil det her” jeg føler for det her, jeg er her. Med Virginia Hendersons egne ord: ”Commitment, compassion and presence” At ville være tilstede (Harder, 2000)

